Amalgaam Verwijderen

Amalgaam vullingen bevatten giftige stoffen die schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid 

Amalgaam behandeling, ook wel bekend als amalgaamvullingen, is een veelgebruikte tandheelkundige procedure die wordt toegepast om beschadigde of aangetaste tanden te herstellen. Deze behandeling maakt gebruik van een duurzaam materiaal genaamd amalgaam, dat bestaat uit een mengsel van metalen, waaronder kwik, zilver, koper en tin.

tel: 0728440172

Amalgaam = Zilveren vullingen verwijderen?

Wij zijn zeer ervaren in het verwijderen van amalgaam op de juiste en veilige manier en zijn hierin zelfs gespecialiseerd. Vele van onze patiënten hebben positieve veranderingen ervaren als resultaat van het laten verwijderen van hun amalgaamvullingen, zoals minder hoofdpijnen en migraine.

In onze praktijk plaatsen we absoluut geen amalgaam- of zilvervullingen. Sterker nog, we zijn gespecialiseerd in het op een veilige manier verwijderen van amalgaam.

Wat zijn amalgaamvullingen? Het zijn zilverkleurige vullingen, bestaande uit een mix van ongeveer 50% kwik, 22 – 32% zilver, 14% tin en soms 8% koper. Deze mix wordt amalgaam genoemd.

Wat is Kwik?

Kwik is een soort metaal dat uit zilverkleurige vloeistof bestaat. Kwik verdampt al op kamertemperatuur en geeft dan een zéér giftige damp af. Kwik is dan ook in alle vormen giftig. Om maar is een voorbeeld te noemen van de effecten; Als er, in het verleden, een kwikthermometer in een ziekenhuis kapot ging, dan werd de hele afdeling afgesloten, totdat de ruimte behandeld was door een speciaal schoonmaakteam.

Waarom bestaande Amalgaamvullingen vervangen?

Er zijn nog steeds mensen die zeggen dat amalgaam veilig is, maar Royal Blue Dental tandartsen hebben jarenlang de veiligheid van amalgaam onderzocht en kwamen tot de conclusie dat het niet veilig is. Amalgaamvullingen geven constant een hele kleine hoeveelheid kwikdamp af, maar iedere keer dat iemand bijvoorbeeld een hete drank drinkt, komen er veel grotere hoeveelheden kwikdamp vrij en deze damp kan door de persoon worden ingeademd.

Kwik is zéér giftig en kan een negatief effect hebben op het zenuwstelsel en andere organen. Bovendien is het één van de meest giftige zware metalen.

Voordelen van het Verwijderen van Amalgaam Vullingen

Het verwijderen van amalgaam vullingen is een belangrijke beslissing voor sommige patiënten, vooral als ze zich zorgen maken over de aanwezigheid van kwik in deze vullingen. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het vervangen van amalgaam vullingen door alternatieve materialen. In deze sectie bespreken we enkele van deze voordelen en waarom patiënten ervoor kunnen kiezen om deze stap te zetten.

  • Vermindering van Kwikhoudend Materiaal:
    Het verwijderen van amalgaam vullingen vermindert de blootstelling aan kwik, wat sommige patiënten als een zorg beschouwen.
  • Esthetische Verbetering:
    Het vervangen van amalgaam vullingen door tandkleurige alternatieven kan de esthetiek van het gebit verbeteren.
  • Biocompatibiliteit:
    Tandkleurige vullingen zijn vaak biocompatibeler en veroorzaken minder allergische reacties.

Het verwijderen van amalgaam vullingen kan een verstandige keuze zijn voor patiënten die zich zorgen maken over kwikblootstelling, esthetiek of biocompatibiliteit. Het is echter belangrijk om deze procedure zorgvuldig te plannen en uit te voeren, bij voorkeur onder begeleiding van een ervaren tandarts of specialist in biologische tandheelkunde. Uw tandarts kan u helpen de juiste keuze te maken op basis van uw individuele behoeften en zorgen.

Veelgestelde Vragen

Is het noodzakelijk om amalgaam vullingen te verwijderen vanwege het kwikgehalte?

Niet per se. Het verwijderen van amalgaam vullingen vanwege het kwikgehalte is een persoonlijke keuze die afhangt van uw zorgen en gezondheidsdoelen. Hoewel amalgaamvullingen kwik bevatten, zijn er richtlijnen en protocollen voor veilige verwijdering om de blootstelling tot een minimum te beperken. Als u zich zorgen maakt over kwik of bepaalde symptomen ervaart die u aan amalgaamvullingen toeschrijft, kunt u dit met uw tandarts bespreken en overwegen om vullingen te vervangen door alternatieve materialen.

Is het verwijderen van amalgaam vullingen pijnlijk?

Het verwijderen van amalgaam vullingen is over het algemeen niet pijnlijk. Tandartsen gebruiken lokale verdoving om de tand en het omliggende weefsel te verdoven voordat ze de vulling verwijderen. Hierdoor voelt u doorgaans geen pijn tijdens de procedure. Sommige patiënten ervaren na de verwijdering mogelijk lichte gevoeligheid, maar dit is meestal tijdelijk. Het is belangrijk om samen met uw tandarts te bespreken welke verdoving en pijnbeheersingsopties beschikbaar zijn om uw comfort tijdens de procedure te waarborgen.